Thursday, December 16, 2010

Kenangan di UiTM perlis version 2: bercuti di Penang

Seingat aku kenangan ini semasa aku part 6. Masa awal part 6, minggu2 yg amat bosan. Coz kelas still xfull lg. So, ikot sketi je nak pg kelas or x. Tp, time weekend jek msti de program. Yg xleh blah modul LPKP. Mcm biase lah, modul ni sngt2 boring sebab aku xminat. Dah la modul part 6 ni pasal protocol semasa dinner. Aduii, mcm la ak ni kmpg sngt! nk kne blaja bnde2 ni smue. Pdhal bnde aku slalu practice kot. Kalo uols nk taw, aku ni slalu la jugak holiday ngn family. Family day tmpt kje ayah aku lah. So, smue ditnggung 5star hotel ok! xdelah aku batak sngt nk blaja protocol2 dinner ni. Simple je beb.huhhh. 

Eh, asal leh corner lap lak aku ni??meh smbg lek cte holiday aku ngn teman2 aku (Johari a.k.a Joe & Syafiq a.k.a Peshang) kt penang ni. Sbb boring+tgh kaya $$$ sngt lah ktorg decide nk g penang. Mmg style la kn, time 2 duit ptptn ak mmg fresh lg bru dpt. Tnpa buang masa ktorg plan sok pg(sabtu) gerak ke penang. Fyi, holiday ni xde plan pape pon. Maen blasah jek. 

So, sok harinye ktorg siap2 tros g stsyn bus Kangar. ktorg decide xmao sewa car nk g penang ni. Juz nek public transport jek(dah ala2 explore race dh aku rase). Smpai je kt stsyn bus Butterworth, ktorg terus g jeti. Yg ktorg xleh bla, time nk nek feri 2 ktorg xtaw pon cmne style byr nye. Jadi sbb sorg2 dok wt hero, ktorg pon g la kaunter ingt nak beli tket. Skali die tukar duit RM5 yg aku bg 2 ngn duit syiling daa. Dlm hati aku ckp pehal la bangang sngt org 2 g bg ak duit syiling. Mne tiket nye?xbg pon. So, ak g tmpt penghadng besi 2, tgk2 de tulis "SILA MASUKKAN SYILING RM1.20". Ktorg pnye pnye la ktawa xhingat sbb ktorg dh kne prank! mati2 ingt pakai tiket ke. Rupenye duit syiling je die nk. siot! Lepas itu, ktorg lari mcm the flash g feri sbb feri 2 dah nak grak. Slmat smpat! kalo xkne tunggu next trip laa..

Muhammad Johari Mohd Sidek@Joe

Menara Komtar dlm gengaman aku jelah weeiii..

Mohd Syafiq Mohd Rahim@peshang

Smpai je kt Pulau, ktorg skali lg jd blurr coz xtaw hala tuju nak naek bus no brape. Puas jugak ktorg dok keliling2 terminal bus 2, skali ternampak la sign board peta Pulau. Chantekk! ktorg tros pilih tmpat nak g. Then tros tnye org kat situ nak naek bus ape.

ni la signboard pulau yg jadi guide ktorg. Tochey2!!

Tempat 1st ktorg attact Bukit Bendera. Aku penah tgk bukit bendera ni kt dlm tv jek itupun crite mami jarum kot. Ktorg g sna nek bus rapid Penang. Boleh laa dr nek cab mst mhal pnye. 

Ni la Bukit Bendera. Aku amek pic ni kat besfen ak google

Punye lah semangat ktorg nak naek tmpat ni, tgk2 die punye tren zaman bile ntah dorg pkai mcm nak roboh aku tgok. Dah la lembab panas lak 2 dok kt dlm tren. Sabar jelahh. Selamat teman aku Islam(kalo korg ingt lg aku de mention name tis guy dlm entri sbelom2 ni) stori yg Bukit Bendera skrg tgh renovation. Hrap2 la diorg tukar tren baru nnt. Smpai je kat atas, punye la lawa view penang. Kagum aku! 

Tren yang sngt 'laju'

Nice view dari puncak Bukit Bendera

Aku bajet pasni ktorg dapt masuk front page tok mana2 magazine

memang sngt2 semart lah pic ini

joe memang mcm ni.Suke melompat!

BEL RETIRO???

dah nak turun dr sana

Peshang yg fotogenik

wajah2 puas+panas..hehe

yeeaayhhh!!!

Bila turun je dr sini, ktorg trus g Komtar. Perot ktorg dh ngamuk kelaparan sngt, then ktorg terus mkn kt KFC@komtar. Aku rasa kt komtar KFC je kot yg hidup coz kdai2 len cm mao xmao je bukak. Habis makan ktorg tros rushing nek bus g Batu Feringgi. Time nak berendam kt laut lak. Mase atas bus, fuiyoo! lawa nye rumah2 kt sana. Bila la aku nak dapat umah mcm ni. Besar n chantik gile. Org kaya mne pnye rumah la ni. Aku nak jd ank angkt die la kalo cm2 dpt la gak merasa dok kt properties yg nilainye bermillion2. Angan2 mat jenin tol aku ni. Smpai je pntai, ktorg tukar baju n terus terjun dlm laut. Yelah, kt Perlis bkn nye leh mndi pun air lautnye.kn3?? masa mndi laut pic xbanyk snap pon, smue sbok nak mndi pntai.

bukan main suka lg Joe main pntai

Joe! ramai budak2 kecik tgh melihat aksi anda.

Ktorg ttbe de tnmpak kuda bsepah2 kt tepi pntai ni. Ingt nk try la skali naik mane la taw pasni leh la bela sekor kt rumah. Mulanye aku xmau naik kude ni, yg nak naek sngt Peshang n Joe. Motifnye nak tngkp gmbr mase naek kuda 2. Tp, last2 aku kne jampi ape tah ngn tuan kuda ni tok nek kuda die.haihh~

aku tumpas dek pujuk rayu tuan pnye kuda ni

kuda ni gentle kot! ttup mata smbil bawak dorg

Joe dgn pets nye. Pets ke??

ecececehh.. tgh cuak pun nk tunjuk peace ke??

sunset view yg sungguh memukau!

Fuuhhh,, Penat kot main pantai. Skrg ktorg kne cpt2 siap nak grak trun ke town balik. Takut2 xde public transport nnt nak trun. Sambil2 tgh tunggu bus, ktorg pun smpat la shopping sikit kt bazzar area tepi2 jalan kt Batu Feringgi ni murah2 la gak brg2 nye. Ktorg naek bus trus ke Komtar. Sampai je sana, ktorg naek cab konon2 nye nak g bazzar ala2 uptown kt Padang Kota Lama. Tp, alangkah sedihnye bile uncle cab 2 gtaw yg bazzar kt Pdg Kota Lama dh tukar ke Batu Feringgi. Ktorg ingt bazzar kt Batu ferringi td 2 pasar mlm, xespect la nk ronda2 sne. Xde rzeki kot! So, ktorg pun tnye la uncle cab ni hotel mne plg murah kt area sana. Pe lg, die pon bwk la ktorg kt budget hotel area situ. Harga pon ok la. Ktorng tros check-in 1 night. Check-in je bilik, ktorg tros terjun ala2 superman kt katil sbb kepenatan yg amat. Ktorg rehat2 jap, n tros siap2 nk g dinner kt area xjauh dr hotel ktorg. Lapar pnye pasal ktorg order mcm2 mknn n last2 xabes coz tlalu knyg. Habes makn ktorg lepak2 jap n tros blik hotel n tdo!

Next day, ktorg xde plan nak g mne2 lg. So, ktorg tros balik Perlis. Walaupun penat, tp still best. De la knangan ktorg kt Penang bersama. Ni je entri aku tok kali ni. Nanti kan entri yg seterusnye dalam kenangan di UiTM version 3.. smile :)

No comments:

Post a Comment